Ples je eno sámo zdravje

Ples morda res ni zdravilo, a bi vam ga zlahka priporočal marsikateri zdravnik.

V teh dneh, ko vsi (ne)uspešno vijugamo med raznimi virozami in prehladi, je še kako dobrodošlo pogledati, katera so naravna zdravila. Strokovnjaki so namreč mnenja, da ima ples res veliko pozitivnih učinkov na zdravje – tako na fizični, kognitivni, psihični in socialni ravni.

Pa si tokrat poglejmo pozitivne fizične učinke.

  • Krvno žilni sistem in odpornost na stres

Med plesom se poveča srčni utrip in krvni tlak, na kar pa se naše telo po nekaj tednih ponavljajočih se plesnih vaj privadi. Tako se v stresnih obdobjih, ko se pojavljajo enaki telesni znaki kot med fizično aktivnostjo, telo odzove bolj mirno, saj je na njih dobro pripravljeno. Ples ima pozitiven učinek na srce in ožilje, z njim pa krepimo tudi imunski sistem.

  • Kondicija, raztegljivost, fluidnost, fizična moč

Ples povečuje našo fizično kondicijo. Pri plesu se iz telesa izločajo škodljive snovi, kar razstruplja organizem in pripomore k izgorevanju maščob. Raznolikost gibanja pri plesu (fluidni gibi, odločni in direktni gibi, veliki in majhni gibi …) omogoča da telo deluje kot celota in  da se krepijo različne mišične skupine. Mišice postajajo prožne, hkrati pa se krepijo notranji stabilizatorji in fizična moč.

  • Koordinacija, ravnotežje

Ples po svoji naravi krepi tudi naše ravnotežje in koordinacijo. Usklajevanje različnih gibov hkrati, skupaj z glasbo in morda tudi s soplesalcem ali z več plesalci, povečuje koordinacijo. Hkrati pa različne rotacije telesa, obrati in 3 dimenzionalno gibanje, povečuje naše ravnotežje ter občutek za telo v več dimenzijah hkrati.

 

Res je – ples nas ne bo ozdravil viroze ali prehlada. Zagotovo pa nam bo redna plesna vadba omogočila zdravo fizično telo. Če k temu prištejemo še pozitivne psihične učinke plesa, je formula za uspešen boj proti zimskim tegobam skorajda narejena. A več o slednjih v prihodnjih novicah.