Ples izboljšuje spomin in zmanjšuje možnosti za demenco

Pozitivni kognitivni učinki plesa

Po študiji iz Velike Britanije bi lahko na hitro zaključili, da je lahko vsak plesalec genij, a vsak genij ne more biti plesalec. Kar 21 let so merili mentalne sposobnosti ljudi pri staranju in ugotovili, da branje zmanjša možnost demence za 35 odstotkov, ples pa kar za 76.

Ples ljudem izboljša spomin, saj se z njim ustvarjajo kognitivne rezerve. Možgani se namreč z večjo uporabo ne izrabljajo, ampak se krepijo in ustvarjajo več kognitivne rezerve. Tako pri staranju možganske celice odmirajo, kognitivne rezerve pa nadomeščajo umirajoče celice.

Poglejmo, kateri so pozitivni kognitivni učinki plesa:

  • Povezava leve in desne možganske hemisfere

Večdimenzionalno gibanje na več ravneh v prostoru (spodaj, zgoraj, v sredini), pozitivno vpliva tudi na povezovanje desne in leve možganske hemisfere. Na ta način so naše misli bolj bistre in naši možgani delujejo bolj celostno.

  • Koncentracija

Plesati je tako lep občutek, saj nam gibanje in glasba omogočata, da smo lahko popolnoma v trenutku. Ko smo popolnoma skoncentrirani na naše gibanje, glasbo in plesne korake, se naša koncentracija krepi.

  • Kratkoročni spomin in prostorska orientacija

Hkrati se krepi naš kratkoročni spomin, ki je potreben za zapomnitev plesnih korakov, gibov ali koreografije (če je le ta podana).  Plesanje po prostoru, nas uči tudi prostorske orientacije, še posebej, kadar je v prostoru več plesalcev (takrat se učimo, kako plesati znotraj prostora, ki nam je na voljo).

Ne le da si je pri plesu treba zapomniti številne korake in njihov vrstni red, korake je treba prilagoditi še ritmu in plesnemu partnerju. Tako pri plesu deluje več možganskih funkcij naenkrat, kar ustvarja kognitivne rezerve.

Učinkovite so vse zvrsti plesa. Od družabnih plesov pa vse do salse, hip hopa, orientalskih plesov in drugih zvrsti. Če imate težave s spominom, se brž podajte na plesni parket.